Jakt och äventyr i Sverige

Sverige är ett paradis när det gäller jakt och äventyr. Den vilda naturen och variationen på jaktbyten gör det till ett äventyr som det inte går att hitta på många andra platser. Det finns ett rikt antal fåglar, bytesdjur och rovdjur som är tillåtna att jaga. Vilken jakt som än föredras, så är det alltid ett spännande äventyr. Friluftsliv varieras med adrenalinkickar och älgjakten är en ”helig” vecka för många. Just älgjakten är utan tvekan den jakt som är mest populär. Varje höst lockas hundratusentals män och kvinnor ut i skogen och det äventyr som väntar. Det är ett äventyr som lockar människor i alla åldrar. Även om älgjakten har flest jägare. så är inte antalet älgar det bytesdjur som det fälls flest utav. Det är istället rådjuren. Cirka 200 000 rådjur fälls årligen mot 90 000 älgar.

Äventyr för alla!

Det är spännande med jakt och det finns ingen åldersgräns för att delta. Fast för dem över 18 år måste en avgift erläggas. Däremot så är det inte bara att ta sin bössa och sätta sig på pass. Markägaren har jakträtten. Många markägare jagar inte själva, utan överlåter istället jakträtten och det äventyr det innebär till andra. Jaktresor ordnas på olika håll i Sverige och detta innebär att alla har möjlighet att jaga. Jakten har traditionellt sett varit en värld för män, men allt fler kvinnor syns ute i skogen för att få ta del av äventyret.

Det finns olika sätt att jaga i Sverige. Vanligt är att sitta på pass och vänta ut bytet. Det kan bli många timmars väntan. En annan jaktform är drev. Bytet drivs helt enkelt mot jägaren och är mer actionladdad. Vanligtvis sker denna jakt med hjälp av hundar. Det är viktigt att veta att jakt med motorfordon är förbjudet i Sverige. Även om syftet med jakt är att döda djuret så ska det ske under ordnade och humana förhållanden. Därför måste exempelvis fällor som sätts ut vara godkända.